Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9400

Dodano:

Odsłon: 916

Połączenie boczek + kurki to smak, który sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:).

Składniki

  • Ciasto na tartę:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Dodatki:
  • 300g kurek
  • 150g boczku
  • 1 por
  • olej
  • ...
  • Masa śmietanowo-jajeczna:
  • 2 jajka L
  • 150ml śmietany 18%
  • 100g sera cheddar
  • 100g sera mozzarella
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek granulowany
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.

  2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi na tarce serami.

  3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dragonik7 09 stycznia 2018 To coś dla mnie. Wygląda obłędnie. Na pewno smakuje jeszcze lepiej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń