Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z kurkami i suszonymi prawdziwkami.

Tarta z kurkami i suszonymi prawdziwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4395

Dodano:

Odsłon: 4550

Kolejna jesienna tarta z grzybami. Tym razem "fusion" - kurki i suszone prawdziwki - zostały z barszczu ;-). Akurat tym razem tarta została "zaprojektowana" jako dodatek do barszczu, ale świetnie spisze się jako przystawka lub samodzielne danie. Dla mnie może również występować jako wytrawny deser.

Składniki

  • Ciasto (kruche):
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • nieco wody (ok. 50 - 80 ml, zależy, ile ciasto przyjmie)
  • Farsz:
  • 30 dag kurek
  • 10 dag ugotowanych, suszonych prawdziwków (zobacz: barszcz)
  • białe części z jednego pęczka dymki
  • szalotka
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 jajka
  • duża garść potartego sera - użyłem owczych, trochę jeszcze miałem z Chorwacji i trochę oscypka
  • reszta dymki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto - wysyp mąkę na stolnicę (blat), wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Przesiekaj masło z mąką, dodaj trochę zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody.
    Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i nasyp np. suchego grochu lub fasolki, aby je obciążyć. Zapiecze się wtedy ładnie i nie powstaną bąble.
    Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz ok. 10 minut.

  3. Kurki oczyść (można je szybko opłukać na sicie silnym strumieniem wody i dokładnie osuszyć), większe pokrój, małe zostaw w całości.
    Ugotowane suszone prawdziwki posiekaj.
    Białe części dymki i szalotkę drobno pokrój.

  4. Obsmaż szybko kurki na dość dużym ogniu, dodaj dymkę, szalotkę i prawdziwki. Wymieszaj i duś ok. 5 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i odparuj.

  5. Wyłóż grzyby na podpieczony spód.

  6. Wymieszaj w misce śmietankę z jajkami i drobno utartym serem.
    Wylej masę na grzyby, posyp posiekanym szczypiorem z dymki i włóż na powrót do piekarnika.
    Piecz ok 20 minut, aż farsz ładnie się zrumieni.

  7. Podawaj na ciepło. jak smakuje na zimno - nie wiem, bo nigdy nic nie zostało ;-)
    U mnie tarta była dodatkiem do domowego barszczu na zakwasie.
    Zestawienie - pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna78 22 września 2013 Grzyby nam w tym roku bardzo obrodziły. Robię więc różne dania z nimi. Pana tarta wygląda bardzo apetycznie napewno wypróbuję. Pozdrawiam i dzięki za wspaniałe przepisy :-D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń