Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna jesienna tarta z grzybami. Tym razem "fusion" - kurki i suszone prawdziwki - zostały z barszczu ;-). Akurat tym razem tarta została "zaprojektowana" jako dodatek do barszczu, ale świetnie spisze się jako przystawka lub samodzielne danie. Dla mnie może również występować jako wytrawny deser.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
Przygotuj ciasto - wysyp mąkę na stolnicę (blat), wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Przesiekaj masło z mąką, dodaj trochę zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i nasyp np. suchego grochu lub fasolki, aby je obciążyć. Zapiecze się wtedy ładnie i nie powstaną bąble. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz ok. 10 minut.
Kurki oczyść (można je szybko opłukać na sicie silnym strumieniem wody i dokładnie osuszyć), większe pokrój, małe zostaw w całości. Ugotowane suszone prawdziwki posiekaj. Białe części dymki i szalotkę drobno pokrój.
Obsmaż szybko kurki na dość dużym ogniu, dodaj dymkę, szalotkę i prawdziwki. Wymieszaj i duś ok. 5 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i odparuj.
Wyłóż grzyby na podpieczony spód.
Wymieszaj w misce śmietankę z jajkami i drobno utartym serem. Wylej masę na grzyby, posyp posiekanym szczypiorem z dymki i włóż na powrót do piekarnika. Piecz ok 20 minut, aż farsz ładnie się zrumieni.
Podawaj na ciepło. jak smakuje na zimno - nie wiem, bo nigdy nic nie zostało ;-) U mnie tarta była dodatkiem do domowego barszczu na zakwasie. Zestawienie - pycha!