Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna jesienna tarta z grzybami. Tym razem "fusion" - kurki i suszone prawdziwki - zostały z barszczu ;-). Akurat tym razem tarta została "zaprojektowana" jako dodatek do barszczu, ale świetnie spisze się jako przystawka lub samodzielne danie. Dla mnie może również występować jako wytrawny deser.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 55
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 108
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 55
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 108
Składniki
Przygotuj ciasto - wysyp mąkę na stolnicę (blat), wymieszaj z solą, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Przesiekaj masło z mąką, dodaj trochę zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i nasyp np. suchego grochu lub fasolki, aby je obciążyć. Zapiecze się wtedy ładnie i nie powstaną bąble. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz ok. 10 minut.
Kurki oczyść (można je szybko opłukać na sicie silnym strumieniem wody i dokładnie osuszyć), większe pokrój, małe zostaw w całości. Ugotowane suszone prawdziwki posiekaj. Białe części dymki i szalotkę drobno pokrój.
Obsmaż szybko kurki na dość dużym ogniu, dodaj dymkę, szalotkę i prawdziwki. Wymieszaj i duś ok. 5 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i odparuj.
Wyłóż grzyby na podpieczony spód.
Wymieszaj w misce śmietankę z jajkami i drobno utartym serem. Wylej masę na grzyby, posyp posiekanym szczypiorem z dymki i włóż na powrót do piekarnika. Piecz ok 20 minut, aż farsz ładnie się zrumieni.
Podawaj na ciepło. jak smakuje na zimno - nie wiem, bo nigdy nic nie zostało ;-) U mnie tarta była dodatkiem do domowego barszczu na zakwasie. Zestawienie - pycha!