Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta. Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach. Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :) Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem smaczniejsze niż gotowane. Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :)
Pulchne, smaczne a zarazem proste i tanie ciasto które przygotujesz w kilka m...
Odsłon: 25
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 22
Pulchne, smaczne a zarazem proste i tanie ciasto które przygotujesz w kilka m...
Odsłon: 25
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 22
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Podpieczoną tartę wystudzić.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na male kawałki. Główki odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone szparagi, bez główek. Smażyć 3-4 minuty często mieszając, w międzyczasie trochę posolić. Dodać główki i smażyć jeszcze minutę. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na podpieczony i wystudzone spód wyłożyć podsmażone szparagi, a następnie wlać śmietankę z jajkami i serem.
Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30 minut.