Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i efektowny obiad, kolację lub danie do zabrania do pracy, ta tarta ze szpinakiem i fetą będzie strzałem w dziesiątkę. Połączenie kruchego, maślanego spodu i aromatycznego farszu z czosnkiem sprawia, że danie smakuje absolutnie obłędnie – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujesz idealnie wypieczoną tartę, nawet jeśli robisz ją po raz pierwszy.
forma do tarty 35x40 lub okrągła o średnicy 24-26 cm
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 642
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 442
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1563
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 642
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 442
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1563
Składniki
Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieć ręcznie lub w robocie kuchennym. Uformuj kulkę lub rulon, włóż do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 1 godzinę.
Zrób farsz: Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i masła. Partiami dodawaj świeży szpinak – zostawiając go do momentu, aż zmniejszy objętość. Dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Schłodzony szpinak przełóż do miski. Jajka wymieszaj ze śmietaną, wlej do szpinaku i całość dokładnie połącz.
Podpiecz spód: Piekarnik nagrzej do 190°C. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki prostokąt – trochę większy niż forma 35 × 10 cm. Przenieś ciasto do foremki, wyrównaj brzegi i nakłuj widelcem. Na wierzch połóż papier do pieczenia i wysyp groch lub fasolę do obciążenia. Piecz 15 minut, usuń obciążenie i dopiekaj kolejne 10 minut.
Pieczenie tarty: Na podpieczony spód przelej farsz i wyrównaj. Na górze ułóż kawałki fety. Piecz 25 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu zostaw tartę na kilka minut w formie.