W kuchni tatarskiej bułeczki nazywane są peremyachi. Są to pyszne drożdżowe bułeczki napełnione smakowitym farszem.
Tatarskie bułeczki z warzywno- mięsnym farszem
Składniki
- łopatka wieprzowa 400 gramów
- marchewka 2 sztuki
- mąka pszenna 400 gramów
- pieczarki 100 gramów
- ogórek kiszony 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- mleko 200 ml
- cukier 1 łyżeczka
- drożdże 20 gramów
- masło 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
Składniki
- łopatka wieprzowa 400 gramów
- marchewka 2 sztuki
- mąka pszenna 400 gramów
- pieczarki 100 gramów
- ogórek kiszony 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- mleko 200 ml
- cukier 1 łyżeczka
- drożdże 20 gramów
- masło 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

Potrzebne przybory kuchenne
Pędzelek
Etapy przygotowania
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy cukier oraz drożdże. Zostawiamy na 10 minut. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy przesianą mąkę. Następnie wlewamy powoli rozrobione drożdże do mąki i energicznie mieszamy. Dodajemy masło, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Łopatkę wieprzową mielimy dodajemy, przyprawy i podsmażamy na patelni.

Marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w półksiężyce, ogórki kroimy w kostkę, pieczarki kroimy drobno. Warzywa dusimy na patelni przez 15 minut.

Mieszamy warzywa z podsmażonym mięsem. Doprawiamy do smaku.

Dzielimy ciasto drożdżowe na kulki i wałkujemy. Nakładamy sporą ilość farszu.

Formujemy z ciasta miseczkę.

Przykrywamy ją wyciętym z ciasta za pomocą szklanki kółeczkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 345
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 345



Składniki
- łopatka wieprzowa 400 gramów
- marchewka 2 sztuki
- mąka pszenna 400 gramów
- pieczarki 100 gramów
- ogórek kiszony 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- mleko 200 ml
- cukier 1 łyżeczka
- drożdże 20 gramów
- masło 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy cukier oraz drożdże. Zostawiamy na 10 minut. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy przesianą mąkę. Następnie wlewamy powoli rozrobione drożdże do mąki i energicznie mieszamy. Dodajemy masło, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Łopatkę wieprzową mielimy dodajemy, przyprawy i podsmażamy na patelni.
Marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w półksiężyce, ogórki kroimy w kostkę, pieczarki kroimy drobno. Warzywa dusimy na patelni przez 15 minut.
Mieszamy warzywa z podsmażonym mięsem. Doprawiamy do smaku.
Dzielimy ciasto drożdżowe na kulki i wałkujemy. Nakładamy sporą ilość farszu.
Formujemy z ciasta miseczkę.
Przykrywamy ją wyciętym z ciasta za pomocą szklanki kółeczkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Smacznego!