Do góry

Przekąski Przepis na:

Tostowe mini quiche'e

Tostowe mini quiche'e

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2028

Dodano:

Odsłon: 1459

Uwielbiam quiche'e i tarty, ale nie zawsze mam ochotę zagniatać na nie ciasto. Wypróbowałam więc wersji uproszczonej tego pysznego dania i wyszło smakowicie :D Idealne zarówno na śniadanie jak i imprezową przekąskę!

Składniki

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 20 dag surowego boczku
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tostowe mini quiche'e

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180st. Na łyżce oleju podsmaż boczek i pokrojony w półksiężyce por. Odstaw do wystudzenia. Z chleba tostowego powycinaj filiżanką kółka, rozwałkuj je dosyć cienko, umieść w zagłębieniach formy do muffinek i zapiecz przez 3 minuty. Po czym wyciągnij, chwilkę przestudź i napełnij każdego mini quiche'a podsmażonym farszem. Następnie posyp startym żółtym serem i szybko napełnij śmietaną roztrzepaną z jajkami i przyprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową (jeżeli będziesz przedłużać tę czynność kromki chleba mogą się rozmiękczyć). Wstaw do piekarnika na ok. 20 min., czyli do momentu aż masa się zetnie a chlebkowe brzegi zarumienią. Podawaj na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń