Do góry

Przekąski Przepis na:

Waniliowo-marchewkowe gofry

Waniliowo-marchewkowe gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 469

Dodano:

Odsłon: 2002

Gofry z naturalną wanilią z dodatkiem puree z marchewki są pyszne, lekkie i puszyste w pięknym kolorze.

Składniki

  • jajka 5 szt
  • cukier 5 łyżek
  • wydrążone ziarenka z laski wanilii 0,5 łyżeczki
  • puree z marchewki 150 ml
  • mleko 1 szkl
  • woda 1 szklanka
  • olej 0,5 szklanki
  • mąka tortowa 45 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Waniliowo-marchewkowe gofry

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii, zmiksować.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

  2. Do zmiksowanych żółtek wlać olej, mleko i wodę. Dodać puree z marchewki, krótko zmiksować.

  3. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać.

  4. Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek, delikatnie wymieszać.

    Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.

  5. Podawać z dżemem, miodem lub bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń