Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zainspirowałam się przepisem z pewnego programu... Makaron jest wyśmienity:)
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 167
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 878
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 658
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 167
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 878
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 658
Składniki
Brokuły obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 10 min), nastawiamy jednocześnie wodę na makaron w drugim garnku i gotujemy go w osolonej wodzie równolegle z brokułami. Ser żółty trzeba zetrzeć zostawiając kawałek.
Obgotowane brokuły (połowę porcji) wrzucamy do malaksera wraz z 3 ząbkami czosnku, połową filecików i olejem z puszki anchois oraz osączonymi kaparami i miksujemy. Tak przygotowaną masę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy wrzucając kawałek sera, kilka minut na małym ogniu prażąc pastę. Posypujemy pastę tymiankiem. Jeśli pasta będzie za gęsta, można dodać wodę z makaronu.
Makaron odcedzamy, przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać. Na makaron kładziemy połowę niezmiksowanych brokułów, polewamy pastą i posypujemy na wierzchu startym serem. Serwujemy na ciepło jako osobne danie lub jako przystawkę. Smacznego!