Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowa wątróbka duszona w sosie z mieloną papryką i cebulą, idealna przekąska, którą można podać ze świeżym domowym pieczywem.
patelnia do smażenia, nóż, miseczka,
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 497
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 83
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2704
Polecam.
Odsłon: 484
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 723
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 497
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 83
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2704
Polecam.
Odsłon: 484
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 723
Składniki
Wątrobę myjemy, wycinamy błony, żyły i kroimy na plastry które także dobrze płuczemy w wodzie zimnej i odciskamy z wody. Wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut, pod przykryciem parzymy w celu zmniejszeniu goryczki z wątroby. Po sparzeniu płuczemy pod zimną wodą i odciskamy z wody i umieszczamy posoloną z obu stron na durszlak.
Na duży talerz wsypujemy pół szklanki mąki, obtaczamy kawałki wątroby w mące i układamy na gorącej patelni z olejem. W między czasie obieramy cebule i kroimy je na pół plastry, lekko solimy je i obtaczamy w mące by wykorzystać resztę mąki. Plastry wątróbki smażymy na rumiano z każdej strony.
Dodajemy cebulę obtaczaną w mące, pieprzymy, posypujemy papryką, majerankiem i chwilę smażymy. Podlewamy wszystko szklanką przegotowanej wody. Dusimy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z chlebem lub z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!!