Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzonka wieprzowa z garnka :) Uwędzona w garnku, metoda wędzenia jest opisana w "Porady". Dwie godziny wędzenia w 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha/buk.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 202
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 124
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 202
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 124
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 600 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut, studzimy. Po ostudzeniu zawartość garnuszka przelewamy przez sitko. Dodajemy cukier i peklosól, mieszamy. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach kawałka mięsa, a pozostałą solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po 4 dniach peklowania mięso płuczemy w bieżącej zimnej wodzie z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju na 6-8 godzin. Mięso do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszone.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. W trzeciej godzinie podpiekamy w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Studzenie: Po uwędzeniu wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej około 2 godziny. Ostudzoną wędlinę wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!