Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykarz jest tradycyjnym daniem rybnym podawanym na kanapkach lub samodzielnie. Choć zazwyczaj wykorzystuje się do niego makrelę, dorsza czy inne mięso, z powodzeniem można także przygotować wegetariański paprykarz na bazie samych warzyw! Bakłażan jest doskonałym zastępstwem, a dodatek papryki sprawia, że paprykarz jest jeszcze bardziej paprykowy. To idealne danie na przystawkę czy też bezpieczna i pyszna propozycja na każdą imprezę czy wydarzenie rodzinne.
Składniki
Ryż przepłucz pod zimną wodą i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odstaw i ostudź.
Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę posiekaj w drobną kostkę, a bakłażana w nieco większą.
Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Przełóż na nią najpierw cebulę i bakłażana, a następnie marchewkę i paprykę. Usmaż całość do miękkości i wyjmij liść oraz ziele angielskie.
Warzywa przełóż do malaksera lub robota kuchennego i kilka razy zapulsuj – tak, by dalej pozostały widoczne kawałki warzyw.
Przenieś warzywa do miski. Dodaj ryż, sos sojowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wymieszaj do połączenia składników.
Wegetariański paprykarz wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa.