Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywne sajgonki z marynowanym tempehem
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 64
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2360
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 64
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2360
Składniki
1. Marynata do tempehu: Do miseczki wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, dolewamy syrop z agawy lub cukier i mieszamy. Tempeh kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy go na talerzu i zalewamy marynatą. Ostawiamy. 2. Makaron i warzywa: Wszystkie warzywa oraz grzyby drobno kroimy. Można użyć szatkownicy. Makaron zalewamy wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy wszystkie pokrojone składniki oraz sezam. Miękki makaron kroimy na mniejsze części i dorzucamy do warzyw. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy łyżką sosu sojowego. Farsz przekładamy do miski. 3. Przygotowanie tempehu: Myjemy patelnię i na rozgrzanym oleju smażymy plastry tempehu. Po usmażeniu kroimy tempeh w słupki. 4. Składanie i smażenie sajgonek: Arkusz papieru ryżowego wkładamy do ciepłej wody na 10 sekund, przekładamy go na deskę i po chwili układamy przygotowane składniki. Zawijamy sajgonki w rulon do połowy, następnie zakładamy boki do środka i zwijamy do końca w rulon. Smażymy z każdej strony na głębokim oleju. Warto pozbyć się nadmiaru tłuszczu układając usmażone wegetariańskie sajgonki na ręczniku papierowym, a dopiero potem na talerzu. 5. Sos do sajgonek, czyli nuoc cham, przygotowuje się, łącząc papryczki chili, czosnek, sos rybny, cukier sok z limonki i wodę. Czosnek i chili należy utrzeć na gładką masę, a następnie dodać do nich sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Do sosu można też dodać ocet ryżowy.