Do góry

Przekąski Przepis na:

Wegeteriańska pasta z bakłażana

Wegeteriańska pasta z bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5140

Dodano:

Odsłon: 1639

Pyszna i zdrowa pasta śniadaniowa. Doskonale sprawdzi się na kanapki, ale różnie do pochrupania z marchewką czy ogórkiem

Składniki

  • Bakłażan 3 szt.
  • Suszone pomidory - mały słoiczek
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 8 łyżek
  • Masło 70g
  • Sok z połówki cytryny
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażany należy umyć i osuszyć. Kroimy je w 2 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie solimy z obu stron.
    Bakłażany należy piec w piekarniku w temp. 180C po 20 minut na każdej ze stron.
    Po wyjęciu ostudzić.

  2. Cebulę należy obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę szklimy na maśle aż stanie się miękka. Podczas smażenie dodajemy drobno posiekane dwa ząbki czosnku.

  3. Pomidory suszone odsączamy z oleju.

  4. Do wyższego naczynia wkładamy: ostudzone bakłażany, suszone pomidory, usmażoną cebulę z czosnkiem dolewamy sok z połówki cytryny, dolewamy ok. 8 łyżek oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy do momentu powstania gładkiej pasty.

  5. Pasta najlepiej smakuje z tostowanym chlebem lub surowymi: marchewką lub ogórkiem. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu w którym pokazuję jak wykonać ten przepis krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń