Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i daję głowę, będzie też smakowała. Przepis jest banalny, ale oryginalny. Szpinak z bulionem warzywnym miksujemy, kuskus do niego dodajemy, siekanego koperku dokładamy, pieprzem na ostro doprawiamy. Jeszcze jajka roztrzepane wlewamy i z groszkiem zielonym mieszamy. Formę na babkę masłem smarujemy, bułką tartą obsypujemy, kuskus na zielono nią wypełniamy i w piekarniku wypiekamy. Po przestudzeniu kremem chrzanowym ozdabiamy, kolorowe jajka przepiórki (białe i zabarwione w soku z buraków) układamy. Całość groszkiem, koperkiem, szpinakiem upiększamy i gotową babkę wielkanocną, jako przystawkę mamy.
duża forma na babkę, blender
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 259
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2827
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3549
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28894
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 259
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2827
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1838
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3549
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28894
Składniki
Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy bułka tartą. Groszek sparzamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru. Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki. Przepis na jajka różowe: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-jajka-przepiorcze-na-rozowo,1959402,undefined-35.html Rada: żeby uzyskać jaśniejszą otoczkę, jajka w zalewie trzymamy o połowę krócej. Szpinak miksujemy z zimnym bulionem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy z kuskusem. Wlewamy roztrzepane jajka, wsypujemy odcedzony groszek, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy w 185°C ok. 20 min.
Babkę studzimy, dekorujemy kremem chrzanowym łagodnym, dodajemy jajeczka i ozdabiamy koperkiem, groszkiem i szpinakiem.