Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne i kolorowe galaretki z kurczaka. Idealne na wielkanocne śniadanie. Bardzo atrakcyjnie będą prezentować się na świątecznym stole. Zrobienie ich nie jest skomplikowane, a taka przekąska na pewno sprawi frajdę dzieciom. Przepis na 6 – 9 jajek.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31096
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 80
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31096
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 80
Składniki
Surowe jajka obtłuc delikatnie łyżeczką, z tej szerszej stony. Obtłuczoną skorupkę bardzo ostracize usunąć, tworząc niewielki otwór, około 1,5 cm średnicy. Patrz film. Zawartość jajek przelać do osobnej miseczki, a skorupki dobrze umyc i wyparzyć we wrzątku, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.
Tak przygotowane skorupki wypełnić pokrojonym w kostkę kurczakiem, marchewka, papryka i pozostałymi składnikami, według własnego upodobania. Jajka bardzo ładnie się prezentują jeśli przy ściance skorupki umieści się polówkę jajka przepiórczego. Podane przeze mnie składniki, to tylko przykład, jeśli chodzi o wypełnianie i dekoracje galaretek, możecie się dać ponieść fantazji.
W 1/3 szklanki zimnego wywaru namoczyć żelatynę i odstawić na 15 minut. Kiedy żelatyna napuchnie zalać ją szklanką gorącego wywaru i dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wywar z żelatyną wlać do wypełnionych skorupek. Można zrobić to łyżeczką lub za pomoca lejka.
Tak przygotowane galaretki włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Kiedy galaretki stężeją, delikatnie obrać je ze skorupek, w taki sam sposób jak obiera się jajka na twardo. Galaretki świetnie smakują polane sokiem z cytryny. Smacznego!