Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-04-2017
Galaretki z kurczakiem w kształcie jajek będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 821
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12568
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 821
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12568
Składniki
Gotujemy bulion: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą. Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.
Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia. Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki . Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.