Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-04-2017
Galaretki z kurczakiem w kształcie jajek będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Gotujemy bulion: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą. Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.
Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia. Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki . Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.