Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki wielkanocne w postaci króliczków będą wyjątkową dekoracją i przysmakiem na wielkanocnym stole. Do ich przygotowania wystarczy trochę mięsa z rosołu i składniki, które z pewnością masz w domu.
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 441
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 357
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łącz...
Odsłon: 784
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 1412
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 441
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 357
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łącz...
Odsłon: 784
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 1412
Składniki
Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. W dużej misce rozetrzyj mąkę z masłem i dodaj mleko. Zagnieć całość na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do urośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotuj farsz. Mięso z rosołu zblenduj. Jeśli nie dysponujesz kurczakiem rosołowym, możesz ugotować mięso specjalnie w niewielkiej ilości bulionu. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ją także zblenduj. Żurawinę posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników farszu. Dobrze zagnieć i dopraw do smaku, by był wyrazisty.
Przygotuj paszteciki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrój kółka, a na środek każdego nałóż po łyżce farszu. Zlep brzegi, tworząc nieco spłaszczoną kulkę, będącą grzbietem królika. Z pozostałości ulep uszy, noski i ogonki. Przytwierdzaj je do głównej kulki za pomocą kilku kropel zimnej wody. Gotowe króliczki odkładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
W miseczce rozbełtaj żółtko w mleku. Mieszaniną posmaruj delikatnie króliczki. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz paszteciki wielkanocne przez 15 minut, do ładnego zrumienienia. Podawaj na ciepło lub zimno.