Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki wielkanocne w postaci króliczków będą wyjątkową dekoracją i przysmakiem na wielkanocnym stole. Do ich przygotowania wystarczy trochę mięsa z rosołu i składniki, które z pewnością masz w domu.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 323
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5131
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4898
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45130
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 703
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 323
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5131
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4898
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45130
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 703
Składniki
Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. W dużej misce rozetrzyj mąkę z masłem i dodaj mleko. Zagnieć całość na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do urośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotuj farsz. Mięso z rosołu zblenduj. Jeśli nie dysponujesz kurczakiem rosołowym, możesz ugotować mięso specjalnie w niewielkiej ilości bulionu. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ją także zblenduj. Żurawinę posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników farszu. Dobrze zagnieć i dopraw do smaku, by był wyrazisty.
Przygotuj paszteciki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrój kółka, a na środek każdego nałóż po łyżce farszu. Zlep brzegi, tworząc nieco spłaszczoną kulkę, będącą grzbietem królika. Z pozostałości ulep uszy, noski i ogonki. Przytwierdzaj je do głównej kulki za pomocą kilku kropel zimnej wody. Gotowe króliczki odkładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
W miseczce rozbełtaj żółtko w mleku. Mieszaniną posmaruj delikatnie króliczki. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz paszteciki wielkanocne przez 15 minut, do ładnego zrumienienia. Podawaj na ciepło lub zimno.