Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego pasztetu u nas nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Lubi go cała rodzina. Znika szybko ze stołu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Składniki
Mięsa i udka gotujemy do miękkości z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i dwóch liści laurowych. Dodajemy kurze wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut (nie dłużej). Odlewamy około 1 szklanki wywaru mięsnego i zachowujemy. Mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy. Mielimy wszystko dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy całe jajka i wyrabiamy bardzo dokładnie. Na końcu wlewamy koniak i ponownie wyrabiamy masę. Masa jest mocno zwarta, więc dolewamy stopniowo zachowany rosół. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem ,ugniatamy i uderzamy foremką w blat, by usunąć resztki powietrza. Pieczemy godzinę w tem. 180 stopni. Podajemy z konfiturą z żurawiny.