Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieniec wielkanocny to atrakcyjna i efektowna forma podania tradycyjnego klopsa z jajkami gotowanymi na twardo. Całość jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Danie jest wilgotne i mocno mięsne, będzie idealne dla osób na diecie wysokobiałkowej.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2555
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 918
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 225
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2555
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 918
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 225
Składniki
Cztery jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.
Przygotuj tortownicę z kominem o średnicy ok. 20 cm – ta będzie najwygodniejsza. Jeśli jednak nie dysponujesz taką, możesz użyć zwykłej okrągłej blaszki. Trzeba będzie bardziej uważać na wypadającą masę mięsną.
Tortownicę wysmaruj bardzo grubo masłem.
Ciasto francuskie pokrój na bardzo wąskie trójkąty. Wyłóż nimi tortownicę, zachowując odstęp o długości równej szerokości wyciętych trójkątów. Jeśli twoja forma ma charakterystyczne wybrzuszenia na spodzie, możesz ich użyć – wkładaj ciasto francuski w co drugie wybrzuszenie, wierzchołkiem na dole. Spody trójkątów powinny wystawać poza formę.
Na ciasto francuskie wyłóż połowę masy mięsnej, dość mocno dociskając ją do dna.
Następnie połóż jajka w równych odstępach i przykryj pozostałym mięsem. Mocno je dociśnij na brzegach, by wieniec wielkanocny się skleił.
Wystające fragmenty ciasta francuskiego połóż na wierzchu mięsa i delikatnie dociśnij. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim górę wieńca.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Wieniec wielkanocny piecz przez 50-60 minut lub do momentu aż mięso wewnątrz będzie upieczone – temperatura wewnętrzna powinna wynosić ok. 70 st. Celsjusza.
Wyjmij danie z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie lekko poluzuj ją na brzegach nożem i wydobądź ją z formy w podobny sposób co babkę.
Wieniec wielkanocny podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
W dużej misce wymieszaj jajka, sól, pieprz, czosnek, drobno posiekaną cebulę i koncentrat pomidorowy do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce wymieszaj mięso z bułką tartą do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj mieszankę przypraw i jajek. Całość dobrze i długo wymieszaj, aż masa będzie elastyczna i nieklejąca się do dłoni.