Wieniec wielkanocny to atrakcyjna i efektowna forma podania tradycyjnego klopsa z jajkami gotowanymi na twardo. Całość jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Danie jest wilgotne i mocno mięsne, będzie idealne dla osób na diecie wysokobiałkowej.
Wieniec wielkanocny
Składniki
- 1 kg ulubionego mięsa mielonego
- 100 g bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki siekanej zielonej cebulki
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- 4 jajka
- ciasto francuskie
- masło do posmarowania formy
Składniki
- 1 kg ulubionego mięsa mielonego
- 100 g bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki siekanej zielonej cebulki
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- 4 jajka
- ciasto francuskie
- masło do posmarowania formy

Etapy przygotowania
Cztery jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.
Przygotuj tortownicę z kominem o średnicy ok. 20 cm – ta będzie najwygodniejsza. Jeśli jednak nie dysponujesz taką, możesz użyć zwykłej okrągłej blaszki. Trzeba będzie bardziej uważać na wypadającą masę mięsną.
Tortownicę wysmaruj bardzo grubo masłem.
Ciasto francuskie pokrój na bardzo wąskie trójkąty. Wyłóż nimi tortownicę, zachowując odstęp o długości równej szerokości wyciętych trójkątów. Jeśli twoja forma ma charakterystyczne wybrzuszenia na spodzie, możesz ich użyć – wkładaj ciasto francuski w co drugie wybrzuszenie, wierzchołkiem na dole. Spody trójkątów powinny wystawać poza formę.
Na ciasto francuskie wyłóż połowę masy mięsnej, dość mocno dociskając ją do dna.
Następnie połóż jajka w równych odstępach i przykryj pozostałym mięsem. Mocno je dociśnij na brzegach, by wieniec wielkanocny się skleił.
Wystające fragmenty ciasta francuskiego połóż na wierzchu mięsa i delikatnie dociśnij. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim górę wieńca.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Wieniec wielkanocny piecz przez 50-60 minut lub do momentu aż mięso wewnątrz będzie upieczone – temperatura wewnętrzna powinna wynosić ok. 70 st. Celsjusza.
Wyjmij danie z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie lekko poluzuj ją na brzegach nożem i wydobądź ją z formy w podobny sposób co babkę.
Wieniec wielkanocny podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
W dużej misce wymieszaj jajka, sól, pieprz, czosnek, drobno posiekaną cebulę i koncentrat pomidorowy do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce wymieszaj mięso z bułką tartą do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj mieszankę przypraw i jajek. Całość dobrze i długo wymieszaj, aż masa będzie elastyczna i nieklejąca się do dłoni.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 1 kg ulubionego mięsa mielonego
- 100 g bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki siekanej zielonej cebulki
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 jajko do posmarowania
- 4 jajka
- ciasto francuskie
- masło do posmarowania formy
Cztery jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.
Przygotuj tortownicę z kominem o średnicy ok. 20 cm – ta będzie najwygodniejsza. Jeśli jednak nie dysponujesz taką, możesz użyć zwykłej okrągłej blaszki. Trzeba będzie bardziej uważać na wypadającą masę mięsną.
Tortownicę wysmaruj bardzo grubo masłem.
Ciasto francuskie pokrój na bardzo wąskie trójkąty. Wyłóż nimi tortownicę, zachowując odstęp o długości równej szerokości wyciętych trójkątów. Jeśli twoja forma ma charakterystyczne wybrzuszenia na spodzie, możesz ich użyć – wkładaj ciasto francuski w co drugie wybrzuszenie, wierzchołkiem na dole. Spody trójkątów powinny wystawać poza formę.
Na ciasto francuskie wyłóż połowę masy mięsnej, dość mocno dociskając ją do dna.
Następnie połóż jajka w równych odstępach i przykryj pozostałym mięsem. Mocno je dociśnij na brzegach, by wieniec wielkanocny się skleił.
Wystające fragmenty ciasta francuskiego połóż na wierzchu mięsa i delikatnie dociśnij. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim górę wieńca.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Wieniec wielkanocny piecz przez 50-60 minut lub do momentu aż mięso wewnątrz będzie upieczone – temperatura wewnętrzna powinna wynosić ok. 70 st. Celsjusza.
Wyjmij danie z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie lekko poluzuj ją na brzegach nożem i wydobądź ją z formy w podobny sposób co babkę.
Wieniec wielkanocny podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
W dużej misce wymieszaj jajka, sól, pieprz, czosnek, drobno posiekaną cebulę i koncentrat pomidorowy do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce wymieszaj mięso z bułką tartą do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj mieszankę przypraw i jajek. Całość dobrze i długo wymieszaj, aż masa będzie elastyczna i nieklejąca się do dłoni.