Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam przepis na wyjątkowo pyszny wieniec ziołowo – czosnkowy. Ten delikatny i aromatyczny chlebek będzie prawdziwym hitem w waszym domu. Jego piękny wygląd i smak zachwyci zarówno gości jak i domowników i gwarantuje, ze na zawsze zagości na waszych stołach.
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 51
Przepis dnia
Propozycja na pikantnego łososia.
Odsłon: 244
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 52
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso w...
Odsłon: 10010
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 51
Przepis dnia
Propozycja na pikantnego łososia.
Odsłon: 244
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 52
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso w...
Odsłon: 10010
Składniki
Sol i cukier rozpuścić w letniej wodzie i wlać do miski. Mąkę połączyć z drożdżami i dodać do wody. Całość dobrze zagnieść. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota planetarnego.
Kiedy składniki się połączą do ciasta dodać olej i wyrobić na gładką i elastyczną masę. Ciasto jest najlepsze jeśli wyrabianie zajmie nam około 10 minut. Wyrobione ciasto uformować w kulę i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę . Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotować masło: masło połączyć z posiekanymi ziołami i solą. Całość dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, parę razy zagnieść i rozwałkować na prostokąt, mój o wymiarach 40 x 35 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować równo masłem. Następnie ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od dużego brzegu. Dobrze skleić brzeg ciasta. Zwinięty rulon przeciąć wzdłuż na poł. Nie rozcinać zupełnie jednego końca. Patrz film. Utworzone w ten sposób kawałki ciasta zapleść ze sobą, przekładając jeden kawałek przez drugi. Dobrze zlepić ze soba końce. Zaplecione ciasto przełożyć na formę wyłożoną pergaminem i ułożyć w kształcie wianka, zlepiając ze sobą końcówki ciasta. Ciasto odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie wianek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 35 – 45 minut. Smacznego!