Do góry

Przekąski Przepis na:

wieprzowa pieczeń serowa

wieprzowa pieczeń serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8497

Dodano:

Odsłon: 11035

Banalnie prosta i niedroga, świetna na ciepło jak i do kanapek, polecamy :)

Składniki

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej lub karczku, 2 jaja
  • 2 kajzerki namoczone w mleku lub bulionie i odciśnięte
  • 1 sos serowy Knorr
  • 250 gramów sera żółtego (miałam edamski), pęczek zielonej pietruszki
  • 2 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (dałam 0,5 łyżeczki suszonego)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 duża cebula
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, przysmażamy na blado złoto na oleju, przekładamy do miseczki (bez tłuszczu), studzimy.

    Mięso mielimy na średnich oczkach razem z kajzerkami, wbijamy jaja, wsypujemy przyprawy, sos w proszku, przyprawy, wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.
    Potem dodajemy pokrojony w 1 cm kostkę ser żółty, posiekaną natkę pietruszki oraz cebulkę, masę ponownie wyrabiamy.


    Foremkę keksową o wymiarach 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę mięsną, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy mięso i pieczemy około 1,5 godziny (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    UWAGA: Jeśli zauważymy, że pieczeń zanadto nam się przypieka z góry przykrywamy ją folią aluminiową i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.

    Studzimy i smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń