Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-02-2023
Tradycyjne wietnamskie sajgonki są smażone w głębokim tłuszczu, choć bardzo dobre dla nas są zwyczajnie za tłuste, dlatego ja robię je w piekarniku i takie smakują nam najlepiej. Receptury na nią są różne, wnętrze można wypełnić dowolnym farszem np:makaronem ryżowym z warzywami i grzybami mun, doprawia się ja na ostro i podaje z wyrazistym sosem. Sprawdzą się na karnawałową przekąskę czy ciepłą kolację. Są pyszne!
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1832
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 222
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6318
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 101
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1832
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 222
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6318
Składniki
Na patelni na łyżce oleju podsmażyć mielone mięso wołowe wymieszane wcześniej z sosem sojowym, solą, pieprzem oraz startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy straci swoją surowość dodać mieszankę warzywną i dusić 10-15 minut –warzywa mają pozostać lekko chrupiące. Doprawić papryką słodką i curry do smaku, zestawić z ognia, dodać całej jajko i wymieszać. Wystudzić.
Papier ryżowy moczyć przez pół minuty na talerzu w letniej wodzie aby zmiękł, pilnować czasu ponieważ papier szybko mięknie i będzie się rozrywał, odsączyć z wody ułożyć na blacie na każdy listek papieru nałożyć po dwie łyżki farszu i zawinąć sajgonkę tak jak krokiety. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i lekko posmarowanej olejem aby nie przywierały.
Wierzch sajgonek również delikatnie posmarować pędzelkiem natłuszczonym olejem, wstawić do nagrzanego na 220*c piekarnika i zapiekać 15 minut aż się zrumienią. Podawać z sosem słodko kwaśnym z chili.