Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-02-2023
Tradycyjne wietnamskie sajgonki są smażone w głębokim tłuszczu, choć bardzo dobre dla nas są zwyczajnie za tłuste, dlatego ja robię je w piekarniku i takie smakują nam najlepiej. Receptury na nią są różne, wnętrze można wypełnić dowolnym farszem np:makaronem ryżowym z warzywami i grzybami mun, doprawia się ja na ostro i podaje z wyrazistym sosem. Sprawdzą się na karnawałową przekąskę czy ciepłą kolację. Są pyszne!
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 101
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 57
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6381
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 407
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 101
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 57
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6381
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 407
Składniki
Na patelni na łyżce oleju podsmażyć mielone mięso wołowe wymieszane wcześniej z sosem sojowym, solą, pieprzem oraz startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy straci swoją surowość dodać mieszankę warzywną i dusić 10-15 minut –warzywa mają pozostać lekko chrupiące. Doprawić papryką słodką i curry do smaku, zestawić z ognia, dodać całej jajko i wymieszać. Wystudzić.
Papier ryżowy moczyć przez pół minuty na talerzu w letniej wodzie aby zmiękł, pilnować czasu ponieważ papier szybko mięknie i będzie się rozrywał, odsączyć z wody ułożyć na blacie na każdy listek papieru nałożyć po dwie łyżki farszu i zawinąć sajgonkę tak jak krokiety. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i lekko posmarowanej olejem aby nie przywierały.
Wierzch sajgonek również delikatnie posmarować pędzelkiem natłuszczonym olejem, wstawić do nagrzanego na 220*c piekarnika i zapiekać 15 minut aż się zrumienią. Podawać z sosem słodko kwaśnym z chili.