Do góry

Przekąski Przepis na:

Wigilijne kapuśniaczki.

Wigilijne kapuśniaczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 2534

Dodano:

Odsłon: 4319

Prosty przepis na przepyszne kapuśniaczki, można je jeść na ciepło i na zimno.

Składniki

  • Ciasto półfrancuskie
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 10 suszonych grzybów
  • Pół łyżeczki kminku
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Mąka do podsypania - garść
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Grzyby moczymy w wodzie ok. 20 min. następnie gotujemy do miękkości. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę odciskamy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli, podlewamy wodą z grzybów, dodajemy kminek i majeranek. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy odsączone grzyby drobno pokrojone, dusimy ok. 15 min. mieszając by nie przypalić. Gotowy farsz odstawiamy i studzimy. Do wystudzonego dodajemy żółtko (białko zostawiamy do smarowania ciasta), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Ciasto przygotowane dzień wcześniej ( przepis na moim profilu) wyjmujemy z lodówki. Na stolnicę wsypujemy mąkę i rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty i układamy farsz. Zwijamy na pół i sklejamy boki.

  3. Kapuśniaczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem (można bez jeżeli ktoś nie lubi).

  4. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 180 st. Pieczemy ok. 45 min. do zrumienienia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń