Do góry

Przekąski Przepis na:

wołowina z pończochy

wołowina z pończochy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2688

Dodano:

Odsłon: 18040

domowa suszona wędlina - minimalistyczna i najlepsza

Składniki

  • około 1 kg wołowiny /u mnie górna zrazowa/
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soli
  • pieprz czarny mielony, pieprz kolorowy świeżo tłuczony
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
wołowina z pończochy

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
    Obtaczam w cukrze, zasypuję, przekładam do jakiejś miski, owijam folią i wstawiam na około 30-35 godzin do lodówki.

  2. Po tym czasie myję mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
    Obtaczam w soli, zasypuję, przekładam do jakiejś miski, owijam folią i ponownie wstawiam do lodówki na około 25-30 godzin.

  3. Po tym czasie myję mięso dokładnie myję i jeszcze dokładniej osuszam.
    Obtaczam z każdej strony w pieprzu i wkładam do pończochy.
    Zawieszam w ciemnym, przewiewnym i suchym miejscu na minimum 4-5 dni.
    Wołowina wyszła po tym czasie idealna.
    Różowa i jędrna w środku, ładnie wysuszona z zewnątrz.
    Przekładam mięso do pojemnika i przechowuję w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń