Do góry

Przekąski Przepis na:

Wyborne śledzie w zalewie z białego wina

Wyborne śledzie w zalewie z białego wina

Autor:

Przepisów i artykułów: 2373 Ocena: 15311

Dodano:

Odsłon: 798

Wyborny i delikatny śledź na przekąskę.

Składniki

  • Matiasy 6 szt.
  • Olej ½ szklanki
  • Wino białe wytrawne 20 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Por 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Imbir tarty 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin zmieniając dwukrotnie wodę. Nastepnie opłukać letnią wodą, osuszyć na ręczniku papierowy. Wino zagotować z imbirem, pieprzem do smaku, cukrem po czym zalewę ostudzić, dodać olej i sok z cytryny do smaku. W słoiku układać warstwami pokrojone śledzie, cebulę, śledzie, pokrojonego pora i śledzie ponownie. Całość zalać ostudzoną zalewą i odstawić do lodówki na 3 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń