Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 6761

Wytrawne babeczki z dużą dozą szpinaku i sera feta. Jak każde muffiny te są również szybkie w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Są wilgotne i sycące. Moi domownicy je pokochali.

Składniki

  • 400g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 4 jaja
  • 250g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę.
    Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak, smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić.
    Jaja, jogurt, roztopione masło lub oliwę umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników.
    Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Vicky 05 czerwca Zrobilam (z mala modyfikacja: dodalam 40 dag drobno posiekanego i podsmazonego miesa z indyka - maz jest miesozerny)i jestem pod wrazeniem: smakuja na goraco i na zimno, jedlismy je z sosem meksykanskim (Knorr). Podala Pani bardzo dobre proporcje wszystkich skladnikow. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń