Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawny tort z sałatką z łososia, buraków i jajek

Przepis dnia 2021-08-29
Wytrawny tort z sałatką z łososia, buraków i jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 8053

Dodano:

Odsłon: 1275

Ten przepis nadaje się nie tylko na pyszny, wytrawny tort, ale również na 3 rodzaje sałatek, które osobno są świetnym dodatkiem do pieczywa, a w torcie stanowią 3 smaczne kremowe warstwy - łososiową, buraczaną i jajeczną. Idealne danie dla gości, jako przekąska lub po prostu nietuzinkowa kolacja.

Składniki

  • 12 kromek tostów
  • 250 g wędzonego łososia + kilka plasterków (do dekoracji)
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo i obranych
  • 200 g gotowanych buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki ziarnistej musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + natka do dekoracji
  • 150 g serka śmietankowego
  • 150 g majonezu
  • olej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 ogórki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wytrawny tort z sałatką z łososia, buraków i jajek

Przygotowanie

  1. Piec 12 kromek tostów w piekarniku przez ok.10-15 minut w temp.170° C (termoobieg), nastepnie odciac brzegi.
    Pokroic wedzonego lososia na drobne kawalki i przelozyc do miski. Dodac posiekana cebule, natke pietruszki, olej i sok z cytryny i wszystko razem wymieszac. Doprawic sola i pieprzem.

  2. Ulozyc 4 tosty obok siebie tak, aby tworzyly kwadrat, posmarowac je kremem lososiowym i ulozyc na wierzchu kolejne 4 kromki tostów.
    Za pomoca krajalnicy do jajek pokroic buraki na male kostki i umiescic je w misce. Dodac majonez, serek i sok z cytryny i wszystko razem wymieszac. Posmarowac tosty kremem buraczanym i ulozyc na wierzchu kolejne 4 tosty.

  3. Na koniec przygotowujemy jajeczna warstwe kremowa. Jajka kroimy na male kawalki i wkladamy do miski z majonezem, posiekanym szczypiorkiem i ziarnista musztarda. Mieszamy wszystko razem i smarujemy kremem wierzch tortu. Boki tortu smarujemy reszta serka smietankowego.
    Ogórki obieramy wzdluz na cienkie paski obieraczka do ziemniaków i przykrywamy nimi caly tort.

  4. Tort udekorowac plastrami lososia, cebula i natka pietruszki i wstawic do lodówki na co najmniej 2 godziny.

  5. Tosty w polaczeniu z lososiem, serkiem smietankowym i dwiema salatkami sa soczysta i smaczna uczta dla podniebienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 28 sierpnia Cudowne, pyszne smaki i super wykonanie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 17 sierpnia Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem! Takie arcydzieło zachwyci wszystkich :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 sierpnia Piękny i pyszny wytrawny torcik,świetny pomysł:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 16 sierpnia Cudowny i wyborny tort w wersji wytrawnej.
Pięknie się prezentuje <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń