Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza to pewniak na spotkania towarzyskie – uwielbiają ją wszyscy. Efektowana, zakręcona pizza to dodatkowa gwarancja, że goście będą mile zaskoczeni.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 551
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 388
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 551
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 388
Składniki
Przygotuj zaczyn na ciasto. Rozkrusz drożdże i rozpuść w połowie ilości wody podgrzanej do 35-38°C. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz zaczyn z resztą mąki i wody. Dodaj sól i oliwę. Zagnieć (lub wyrób mikserem z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do lekko natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Połącz w rondelku składniki na sos i zagotuj na wolnym ogniu. Odstaw do przestudzenia. Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Pokrój salami na cienkie plasterki.
Podziel wyrośnięte ciasto na 3 kule. Każdą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy – tak, by powstały 3 jednakowe, okrągłe placki. Ułóż pierwszy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż równomiernie połowę salami, oprósz połową mozzarelli i łyżką ziół. Dookoła pozostaw wolny margines ciasta. Na wierzchu ułóż drugi placek i powtórz wszystkie czynności. Przykryj farsz trzecim plackiem. Sklej brzegi placków ze sobą.
Na środku powstałego koła ustaw szklankę. Lekko ja dociśnij – tak, by nie przecięła ciasta. Ponacinaj pizzę (od szklanki, do brzegu) tak, jakby miała być pokrojona na 16 równych kawałków. Każdy z nich zakręć spiralnie – co drugi w prawą, a co drugi w lewą stronę. Parami posklejaj końce sąsiadujących z sobą „zawijasów” – tak, by powstało 8 kawałków. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw jeszcze na 15 minut do dalszego wyrastania.
Roztrzep jajko z łyżką mleka. Posmaruj ciasto jajkiem z użyciem silikonowego pędzelka. Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 25 minut – do zarumienienia się ciasta.