Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Danie wymaga cierpliwości i staranności, której mnie troszkę zabrakło. Ważne jednak, że wyszło smacznie.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 314
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 754
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 54
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 246
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 314
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 754
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 54
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 246
Składniki
Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia. Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie. Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami. Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.