Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Danie wymaga cierpliwości i staranności, której mnie troszkę zabrakło. Ważne jednak, że wyszło smacznie.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7565
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2593
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7565
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2593
Składniki
Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia. Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie. Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami. Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.