Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Danie wymaga cierpliwości i staranności, której mnie troszkę zabrakło. Ważne jednak, że wyszło smacznie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia. Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie. Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami. Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.