Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, takie na jeden - dwa kęsy zawiniątka z cukinii i bakłażana (grillowanych) z pikantnym farszem z zielonej soczewicy. Świetna przekąska, doskonała zakąska, idealna przystawka. Uniwersalna, bo świetnie smakuje zapieczona z sosem pomidorowym, ale również na zimno jest niezła. Podana porcja farszu wystarcza na zakąskę dla ok. 8 - 10 osób (po dwie roladki).
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2949
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 675
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 208
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 891
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 309
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2949
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 675
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 208
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 891
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 309
Składniki
Ugotuj soczewicę (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy). Posiekaj cebulę, czosnek i mozzarellę, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zioła i pokruszone papryczki, jajka, starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
Cukinię i/lub bakłażana pokrój na ok. centymetrowe plastry (wzdłuż), posmaruj oliwą i usmaż na patelni grillowej...
... lub w piekarniku. Zostaw do wystudzenia.
Na dno naczynia żaroodpornego nałóż odrobinę sosu pomidorowego. Na zgrillowane warzywa nakładaj farsz z soczewicy i zwijaj w roladki. Ułóż po dwie w naczyniu (lub wszystkie w jednym), polej resztą sosu pomidorowego i posyp parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 170 - 180 stopni przez ok. 30 minut.
Podawaj gorące.
Ponieważ zostało mi nieco farszu zapiekłem resztę z sosem pomidorowym i parmezanem.
Pysznie smakuje z bagietką (na zimno jeszcze lepiej!).