Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka z ciastem francuskim ma bogaty farsz, który jest kremowy i delikatny. To coś dla miłośników sera, bo w przepisie wykorzystaliśmy aż 3 różne rodzaje. Dzięki temu danie jest sycące, apetyczne i ma złocistą skórkę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3507
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2237
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1343
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 503
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3507
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1149
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwa równe prostokąty.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj widelcem, aby nie wybrzuszyło się zbyt mocno.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12-15 minut.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na złoto. Odłóż na bok.
Cebulę posiekaj, tak samo zrób z białą i jasnozieloną częścią pora. Czosnek obierz i zetrzyj albo przeciśnij przez praskę.
Na tej samej patelni podsmaż przygotowane warzywa. Dodaj szpinak i duś chwil aż zmięknie. Do warzyw dorzuć kurczaka. Smaż jeszcze przez chwilę, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem.
Mozzarellę pokrój na mniejsze części.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pierwszy podpieczony blat ciasta francuskiego.
Na spodzie ciasta rozsmaruj ricottę, ułóż mozzarellę, całość dopraw natką pietruszki i gałką muszkatołową. Rozłóż równomiernie farsz. Przykryj drugim blatem upieczonego ciasta francuskiego.
Na wierzchu rozsmaruj śmietanę kwaśną i całość posyp serem tartym. Zapiekaj w 180°C przez 10-12 minut. Ser powinien zrobić się chrupiący.