Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanki z serem pleśniowym

Zapiekanki z serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3772

Dodano:

Odsłon: 3355

Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania.

Składniki

  • bagietka - 1 sztuka
  • ser pleśniowy blue - 100 gram (na przykład Castello)
  • suszone pomidory (nie w zalewie) - garść
  • kapary (w zalewie) - 2 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukier - pół szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • ocet winny czerwony - 300ml
  • papryczka chilli
  • pieprz
  • sól
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane. Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut.

  2. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie. Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli. Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki.

  3. Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

  4. Słodycz pomidorów i karmelizowanej cebuli, kwaśność kaparów, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i odrobina ostrego chilli powodują, że zwykła zapiekanka tańczy na podniebieniu. Boski fastfood...do tego talerz gęstego kremu z dyni i mamy pyszny posiłek na jesiennym stole.

    Przepis trafił do konkursu kulinarnego więc prosimy o Wasze wsparcie - link pod wpisem.

    Z góry dziękujemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 12 maja 2014 Jeszcze nie próbowalam, ale zapowiada sie bardzo apetycznie. Mój smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń