Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanki ziemniaczane z jajkiem.

Zapiekanki ziemniaczane z jajkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8590

Dodano:

Odsłon: 53832

Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską. Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • cebula
  • 3 plastry chudego boczku
  • łyżka masła
  • łyżka startego sera żółtego
  • olej, przyprawy, sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze śmietaną na puszyste puree.
    Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy boczek z cebulą przyprawiamy do smaku.
    W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.

  2. Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek jajko, na wierzch dajemy wiórki masła i starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni.
    Ja podałam z sosem serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki śmietany 18 % dodałam starty pikantny ser, około 100 g, mieszałam aż ser się rozpuści ), oraz surówką z marchewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń