Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9245
Dodano: 16.10.2014
Odsłon: 54256
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze śmietaną na puszyste puree.
Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy boczek z cebulą przyprawiamy do smaku.
W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.
Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek jajko, na wierzch dajemy wiórki masła i starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni.
Ja podałam z sosem serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki śmietany 18 % dodałam starty pikantny ser, około 100 g, mieszałam aż ser się rozpuści ), oraz surówką z marchewki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 16 października 2014Zgłoś do usunięcia
bardzo apetyczne danie i pomysłowe :-) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 16 października 2014Zgłoś do usunięcia
Świetne są te Twoje zapiekanki. Chętnie porwałabym jedną :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 16 października 2014Zgłoś do usunięcia
Przepyszny obiadek :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz