Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską. Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Składniki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze śmietaną na puszyste puree. Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy boczek z cebulą przyprawiamy do smaku. W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.
Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek jajko, na wierzch dajemy wiórki masła i starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni. Ja podałam z sosem serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki śmietany 18 % dodałam starty pikantny ser, około 100 g, mieszałam aż ser się rozpuści ), oraz surówką z marchewki.