Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską. Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6174
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9117
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8665
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6174
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9117
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8665
Składniki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze śmietaną na puszyste puree. Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy boczek z cebulą przyprawiamy do smaku. W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.
Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek jajko, na wierzch dajemy wiórki masła i starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni. Ja podałam z sosem serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki śmietany 18 % dodałam starty pikantny ser, około 100 g, mieszałam aż ser się rozpuści ), oraz surówką z marchewki.