Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaplecione parówki z żółtym serem, papryką i pietruszką w cieście drożdżowym, posypane pestkami z dyni i czarnuszką. Idealna przekąska do piwa.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1444
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1444
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie zaplatańca: Z ciasta drożdżowego wałkujemy prostokątny placek o grubości 3-4 mm. Na środku placka układamy parówki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Boki placka nacinamy z obu stron, zaplatamy jak warkocz, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni i czarnuszką.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony zaplataniec podajemy ciepły jako przekąska do piwa.
Smacznego!!!