Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaplecione parówki z żółtym serem, papryką i pietruszką w cieście drożdżowym, posypane pestkami z dyni i czarnuszką. Idealna przekąska do piwa.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4466
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1074
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 473
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3222
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38800
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4466
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1074
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 473
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3222
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38800
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie zaplatańca: Z ciasta drożdżowego wałkujemy prostokątny placek o grubości 3-4 mm. Na środku placka układamy parówki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Boki placka nacinamy z obu stron, zaplatamy jak warkocz, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni i czarnuszką.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony zaplataniec podajemy ciepły jako przekąska do piwa.
Smacznego!!!