Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże warzywa z aromatycznym falafelem i hummusem - konkretny i sycący posiłek. Jest pyszne, chrupiące i z mnóstwem egzotycznych smaków.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 48
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 168
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 135
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 48
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 168
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 135
Składniki
Falafele przygotowywałam z gotowej mieszanki. Wystarczy wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut, uformować kulki lub kotleciki i usmażyć do oleju, aż do zarumienienia. Można oczywiście przygotować falafele samodzielnie, polecam mój przepis: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-tortilla-z-falafelem-wrap,1905933,sprytnachochla.html Jest to jednak dość czasochłonne.
Hummus: Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonymi pomidorami.
Na talerzu układamy pokrojone w słupki marchewki i kalarepkę, ćwiartki rzodkiewek, falafele oraz porcję hummusu. Danie można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy w pudełku.