Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże warzywa z aromatycznym falafelem i hummusem - konkretny i sycący posiłek. Jest pyszne, chrupiące i z mnóstwem egzotycznych smaków.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23098
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23098
Składniki
Falafele przygotowywałam z gotowej mieszanki. Wystarczy wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut, uformować kulki lub kotleciki i usmażyć do oleju, aż do zarumienienia. Można oczywiście przygotować falafele samodzielnie, polecam mój przepis: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-tortilla-z-falafelem-wrap,1905933,sprytnachochla.html Jest to jednak dość czasochłonne.
Hummus: Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy suszonymi pomidorami.
Na talerzu układamy pokrojone w słupki marchewki i kalarepkę, ćwiartki rzodkiewek, falafele oraz porcję hummusu. Danie można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy w pudełku.