Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi w pełni. W sosie pomarańczowym są pyszne.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 635
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 37
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 345
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 635
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 37
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 345
Składniki
Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część. Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską łyżeczkę cukru i płaską łyżeczkę soli. Czas gotowania ok. 12 minut ( zależy od grubości szparagów). Sos : sparzyłem pomarańczę, przeciąłem ją na pół, wyciąłem cztery cienkie plastry, które odłożyłem. Z jednej połówki starłem na drobnej tarce skórkę. Skórkę z drugiej połówki pociąłem na cieniutkie paseczki, tak aby nie pozostały na nich żadne białe fragmenty. W żaroodpornej misce zmieszałem żółtka ze startą skórką, dwiema łyżeczkami soku wyciśniętego z pomarańczy, sokiem z cytryny i kilkoma szczyptami soli oraz białego pieprzu. Minutę ubijałem trzepaczką, a potem, nie przestając ubijać, umieściłem miskę w rondlu z wrzącą wodą. Rondel zdjąłem z ognia. Po 4 minutach, jak najcieńszym strumykiem, wciąż ubijając, wlałem rozpuszczone masło. Masło nie może być gorące, ponieważ może się wtedy sos zważyć. Kiedy sos zgęstniał, miskę wyjąłem z rondla, doprawiłem solą, białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi ostrożnie wyjąłem z garnka i na chwilę umieściłem na płaskim sicie do odsączenia. Potem ułożyłem na półmisku, polałem sosem, posypałem paseczkami skórki pomarańczowej. Udekorowałem plasterkami pomarańczy.