Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sezonowa alternatywa dla klasycznego hummusu. Bób zamiast ciecierzycy daje ładny zielony kolor i delikatny smak. Polecam pastę - hummus z bobu do pieczywa, serów, kabanosów i innych przekąsek.
Danie jest w zupełności wegańskie, zdrowe i sycące ;)
Odsłon: 5962
Bób w wersji orientalnej - w paście z sezamem i aromatycznymi przyprawami. Św...
Odsłon: 8643
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 286
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 588
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 4506
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 286
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 588
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 4506
Składniki
Bób płuczemy 3 razy. Przekładamy do dużego garnka i gotujemy w lekko posolonej wodzie aż będzie miękki. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie.
Ugotowany bób obieramy ze skórek i przekładamy do misy blendera. Dodajemy dwie łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki pasty tahini i całość miksujemy. Pasta będzie bardzo gęsta dlatego powoli dolewamy wodę - na pół kilograma bobu powinna wystarczyć jedna szklanka. Mniej wody spowoduje że hummus z bobu będzie bardziej zbity a większa ilość wody spowoduje że hummus będzie delikatniejszy i łatwiejszy w rozsmarowywaniu.
Całość solimy i pieprzymy do smaku.
SMACZNEGO
Przepisy Przekąski
Przekąski
Różowe jajka
Przekąski
Serowa przekąska z pikantną nutą
Przekąski
Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz
Przekąski
Przystawka na Wielkanoc
Różowe jajka
Wielkanoc kojarzy się z jajkami i kolorami. Nie ma lepszego pomysłu, niż połą...
Odsłon: 695
Serowa przekąska z pikantną nutą
Sery są niezbędne wśród zimnych przekąsek. Szczególnie polecane są ostre-twar...
Odsłon: 21