Trochę inna forma placków ziemniaczanych.
Ziemniaczane paluszki z serem
Składniki
- kilka dużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- mąka, bułka tarta
- ser żółty
- sól, pieprz, olej do smażenia
Składniki
- kilka dużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- mąka, bułka tarta
- ser żółty
- sól, pieprz, olej do smażenia

Etapy przygotowania
Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków. Dodać jajko, łyżkę mąki i trochę bułki tartej (ja zwykle daję na oko), wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w paski, mniej więcej 0,5 cm na 0,5 cm.
Łyżką nabrać masy ziemniaczanej, przełożyć do ręki. Do środka dać pasek sera żółtego, dołożyć jeszcze trochę masy ziemniaczanej na wierz i uformować palucha. Obsypać bułką tartą i usmażyć na oleju.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5820

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 15172
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5820

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 15172



Składniki
- kilka dużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- mąka, bułka tarta
- ser żółty
- sól, pieprz, olej do smażenia
Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków. Dodać jajko, łyżkę mąki i trochę bułki tartej (ja zwykle daję na oko), wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w paski, mniej więcej 0,5 cm na 0,5 cm.
Łyżką nabrać masy ziemniaczanej, przełożyć do ręki. Do środka dać pasek sera żółtego, dołożyć jeszcze trochę masy ziemniaczanej na wierz i uformować palucha. Obsypać bułką tartą i usmażyć na oleju.
super połączenie smaków :) kciuk !