Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki hasselback z boczkiem

Ziemniaki hasselback z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 478

Dodano:

Odsłon: 667

ziemniaki w piekarniku na sposób szwedzki

Składniki

  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Ziemniaki 4 średnie
  • Boczek [100 g]
  • Cebula 2 małe sztuki
  • Sól.Pieprz,Tymianek,Lubczyk
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki hasselback z boczkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować i opłukać pod bieżącą wodą.Na desce do krojenia ułożyć równolegle 2 drewniane pałeczki. Pomiędzy nimi położyć ziemniaka. Nacinać go ostrożnie,dobrze naostrzonym nożem do momentu, aż ostrze zatrzyma się na drewnianych narzędziach.

  2. Boczek i cebulę pokroić w cienkie plasterki.Tak przygotowane ziemniaki nafaszerować boczkiem i cebulą.Polać oliwą, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawami.

  3. Ułożyć ziemniaki na blaszce i piec przez godzinę w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń