Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki czyli tradycyjne mięsne galaretki to bardzo popularny przed laty aperitif, podawany w towarzystwie czegoś mocniejszego. Taki zestaw określało się mianem "lornety z meduzą":) najlepiej smakują polane odrobiną octu.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 265
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 466
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 120
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2192
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 265
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 466
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 120
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2192
Składniki
Nóżki wieprzowe oraz golonkę płuczemy zalewamy wodą, dodajemy marchew pietruszkę, selera, pęczek włoszczyzny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Następnie delikatnie wyjmujemy nóżki i golonkę oraz marchew,a wywar przelewamy na sicie. Czysty wywar odstawiamy na kuchenkę a przyprawy, warzywa i włoszczyznę odkładamy nie będzie nam już potrzebna.
Wystudzone nóżki i golonkę obieramy od kości i kroimy drobno. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodajemy do wywaru.
Pęczek natki pietruszki kroimy Ugotowaną marchew kroimy w plasterki.
W salaterkach na dnie układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki, jeśli chcemy możemy dać plasterek jajka ugotowanego na twardo czy groszek konserwowy, dajemy pokrojone mięso ,skórki i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.