Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki czyli tradycyjne mięsne galaretki to bardzo popularny przed laty aperitif, podawany w towarzystwie czegoś mocniejszego. Taki zestaw określało się mianem "lornety z meduzą":) najlepiej smakują polane odrobiną octu.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 226
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1358
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8878
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 226
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1358
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8878
Składniki
Nóżki wieprzowe oraz golonkę płuczemy zalewamy wodą, dodajemy marchew pietruszkę, selera, pęczek włoszczyzny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Następnie delikatnie wyjmujemy nóżki i golonkę oraz marchew,a wywar przelewamy na sicie. Czysty wywar odstawiamy na kuchenkę a przyprawy, warzywa i włoszczyznę odkładamy nie będzie nam już potrzebna.
Wystudzone nóżki i golonkę obieramy od kości i kroimy drobno. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodajemy do wywaru.
Pęczek natki pietruszki kroimy Ugotowaną marchew kroimy w plasterki.
W salaterkach na dnie układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki, jeśli chcemy możemy dać plasterek jajka ugotowanego na twardo czy groszek konserwowy, dajemy pokrojone mięso ,skórki i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.