Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki czyli tradycyjne mięsne galaretki to bardzo popularny przed laty aperitif, podawany w towarzystwie czegoś mocniejszego. Taki zestaw określało się mianem "lornety z meduzą":) najlepiej smakują polane odrobiną octu.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1843
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 388
Składniki
Nóżki wieprzowe oraz golonkę płuczemy zalewamy wodą, dodajemy marchew pietruszkę, selera, pęczek włoszczyzny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Następnie delikatnie wyjmujemy nóżki i golonkę oraz marchew,a wywar przelewamy na sicie. Czysty wywar odstawiamy na kuchenkę a przyprawy, warzywa i włoszczyznę odkładamy nie będzie nam już potrzebna.
Wystudzone nóżki i golonkę obieramy od kości i kroimy drobno. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodajemy do wywaru.
Pęczek natki pietruszki kroimy Ugotowaną marchew kroimy w plasterki.
W salaterkach na dnie układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki, jeśli chcemy możemy dać plasterek jajka ugotowanego na twardo czy groszek konserwowy, dajemy pokrojone mięso ,skórki i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.