Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki czyli tradycyjne mięsne galaretki to bardzo popularny przed laty aperitif, podawany w towarzystwie czegoś mocniejszego. Taki zestaw określało się mianem "lornety z meduzą":) najlepiej smakują polane odrobiną octu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Nóżki wieprzowe oraz golonkę płuczemy zalewamy wodą, dodajemy marchew pietruszkę, selera, pęczek włoszczyzny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Następnie delikatnie wyjmujemy nóżki i golonkę oraz marchew,a wywar przelewamy na sicie. Czysty wywar odstawiamy na kuchenkę a przyprawy, warzywa i włoszczyznę odkładamy nie będzie nam już potrzebna.
Wystudzone nóżki i golonkę obieramy od kości i kroimy drobno. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodajemy do wywaru.
Pęczek natki pietruszki kroimy Ugotowaną marchew kroimy w plasterki.
W salaterkach na dnie układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki, jeśli chcemy możemy dać plasterek jajka ugotowanego na twardo czy groszek konserwowy, dajemy pokrojone mięso ,skórki i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.