Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki czyli tradycyjne mięsne galaretki to bardzo popularny przed laty aperitif, podawany w towarzystwie czegoś mocniejszego. Taki zestaw określało się mianem "lornety z meduzą":) najlepiej smakują polane odrobiną octu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Nóżki wieprzowe oraz golonkę płuczemy zalewamy wodą, dodajemy marchew pietruszkę, selera, pęczek włoszczyzny, przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Następnie delikatnie wyjmujemy nóżki i golonkę oraz marchew,a wywar przelewamy na sicie. Czysty wywar odstawiamy na kuchenkę a przyprawy, warzywa i włoszczyznę odkładamy nie będzie nam już potrzebna.
Wystudzone nóżki i golonkę obieramy od kości i kroimy drobno. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodajemy do wywaru.
Pęczek natki pietruszki kroimy Ugotowaną marchew kroimy w plasterki.
W salaterkach na dnie układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki, jeśli chcemy możemy dać plasterek jajka ugotowanego na twardo czy groszek konserwowy, dajemy pokrojone mięso ,skórki i zalewamy wywarem.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.