Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwijane bułeczki pizzowe - pizza rolls
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35635
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1187
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35635
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1187
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
Składniki
W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długi pas o długości ok. 60 cm i szerokości ok. 15 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem i posypać oregano. Ciasto posypać serem, pokrojonym salami oraz kukurydzą. Zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto pokroić na 20 mniej więcej równych ślimaczków. Odłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie posmarować ślimaczki rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut bez termoobiegu. W Połowie czasu pieczenia posypuje ślimaczki pozostałym startym serem. Gotowe bułeczki możemy podać z ulubionymi sosami. Samczego!