Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galaretka z ciemnych winogron jest niezastąpiona do tortów, gofrów lub naleśników.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Składniki
Surowe winogrona wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej na średnim sitku, żeby pozbyć się skórek i pestek. W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy powstały sok przecierowy i redukujemy do 1/3 objętości. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do górny dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.
Porada: Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja posiadam odmianę o dosyć cierpkim smaku. Jeśli macie w swoich ogrodach odmiany typowo deserowe ilość cukru można odpowiednio zmniejszyć. Żeby nic się nie zmarnowało można użyć pozostałe skórki i pestki do sporządzenia octu. Należy je wymieszać jednak w proporcji 1:1 z całymi owoce.