Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przygody z dynią ciąg dalszy :-) oryginalny, słodki, aromatyczny dżem z dyni i pomarańczy
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11390
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 54
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7679
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154976
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1080
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11390
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 54
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7679
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154976
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1080
Składniki
Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować z 1/4 szkl. wody i cukrem ok. 15 min. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do gotującej się dyni, dodać rzyprawy i wymieszać.. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, natomiast z połowy drugiej obrać cienko skórkę i pokroić ją drobno. Do małego garnka przełożyć ok. 0,5 szkl. musu z dyni i dodać do niego pokrojoną skórkę pomarańczy, dusić na malutki ogniu ok. 20 min. co chwilę mieszając. Zmiksować blenderem masę ze skórką, przełożyć do musu dyniowego. Trzy pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki (w miarę możliwości oczywiście :-)), pokroić drobno i dodać do musu dyniowego, wymieszać. Gotować ok. 20-30 min. Zmiksować całość blenderem, przełożyć gorące do słoików. Przechowywać lub zjeść :-) Smacznego :-)