Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajwar to warzywny mus ze słodkiej, czerwonej papryki, jedna z podstawowych bałkańskich przekąsek. Serbowie, Chorwaci, Albańczycy czy Bułgarzy spierają się w tym, kto pierwszy wynalazł ajwar. Niektórzy wykonują go z samej papryki, inni dodają pomidory i bakłażany. Przygotowanie ajwara nie jest trudne, ale warto trzymać się kilku wskazówek, by otrzymać wspaniały smak. Możesz serwować go do jajecznicy ze świeżym chlebem, jako dodatek do pieczonego mięsa lub używać do przygotowania sosu.
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 5786
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 335
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 553
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 742
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1171
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 5786
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 335
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 553
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 742
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1171
Składniki
Rozkrój papryki, wyjmij gniazda nasienne, ułóż na czarnej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na blachę połóż też ząbki czosnku i piecz przez 25-30 minut w 200°C, aż warzywa będą miękkie i pojawią się ciemne, lekko przypalone fragmenty. Podczas pieczenia obróć papryki na drugą stronę, by równo się upiekły.
Wyjmij warzywa z piekarnika i zostaw do lekkiego ostygnięcia, następnie obierz paprykę ze skóry i posiekaj ją ostrym nożem lub zmiel w blenderze i zostaw na gęstym sicie, by odcedzić nadmiar soku. Czosnek wyjmij z łupin.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, czosnek, sól, pieprz, cukier i resztę oleju. Możesz dodać także odrobinę słodkiej i wędzonej papryki w proszku. Wszystko zależy od twoich upodobań.
Wymieszaj ajwar i gotuj go na wolnym ogniu około 30-40 minut, mieszając co jakiś czas. Gdy paprykowa pasta stanie się gęsta (powinna stać w niej łyżka), dodaj ocet, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej pieprzu lub soli i od razu nakładaj do czystych słoiczków. Mocno zakręcaj i ustawiaj słoiki do góry dnem do pełnego wystygnięcia. Ajwar nie wymaga dodatkowego pasteryzowania. Przechowuj z chłodnymi i zacienionym miejscu.