Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta dla wszystkich miłośników pieczonej papryki i bakłażana. Lekko ostra w smaku. Doskonała do kanapek, wędlin, zapiekanek, makaronów. Jest tak pyszna, że można ją jeść z samym pieczywem:)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 706
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 587
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3441
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 911
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 706
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 587
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3441
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 911
Składniki
Bakłażana /bez obierania/ kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm., układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy do czasu aż miąższ lekko się zrumieni a skórka pomarszczy. Bakłażana wyjmujemy a temperaturę w piekarniku zwiększamy do 210 stopni C. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką ku górze. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje, wyjmujemy i nakrywamy folią. Upieczone warzywa: bakłażana i paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej /lub oliwę/ wrzucamy upieczone warzywa, dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili /jeśli lubimy ostre potrawy możemy jej dodać więcej/. Doprawiamy łagodnie solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż warzywa się rozgotują a sos odparuje. Całość blendujemy, dodajemy ocet winny i ostatecznie doprawiamy do smaku. Jeśli sos jej zbyt rzadki możemy po zmiksowaniu jeszcze go trochę pogotować by odparował ale musimy go często mieszać by się nie przypalił. Przestygnięty ajwar przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 min. Gotowy gorący ajwar możemy też przełożyć do słoików, na wierzch każdego wlać łyżkę oleju, zakręcić, przykryć kocem i tak pozostawić do wystygnięcia.