Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Głóg ostrogowy znany jest również pod nazwą jako głóg koguci pazur. Można sporządzać z niego smaczne i zdrowe przetwory. Dżem z samego głogu może wydawać się zbyt słodki, dlatego dodałam przetarte jesienne maliny. Kwaśne maliny zbalansowały smak i nadały piękny kolor. Taki dżem to doskonały dodatek do naleśników, gofrów, pączków lub tortów
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 45
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 149
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1210
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 487
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 45
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 149
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1210
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 487
Składniki
Umyte owoce głogu zalewam wodą, około 1,5 - 2 l. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż zmiękną.
Miękkie owoce głogu przecieram przecierakiem do warzyw i owoców.
Przecieram również zagotowane maliny odcedzone od soku.( 6 l malin zasypałam 2 kg cukru i pozostawiłam na noc by puściły sok). Otrzymałam 1 l musu bez pestek.
Musy dokładnie mieszam z cukrem trzcinowym i doprowadzam do zagotowania.
Ciągle mieszając smażę na wolnym ogniu 20 minut.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Dżem przechowuję w chłodnym zaciemnionym miejscu.