Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 634 Ocena: 5421
Dodano: 09.07.2018
Odsłon: 627
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Wiśnie myjemy, osączamy i wrzucamy do garnka. Dodajemy umyte liście wiśniowe, sok z cytryny i wodę. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 min. Po tym czasie całość przecedzamy na sicie, dodatkowo owoce dociskamy by wycisnąć sok. Do uzyskanego soku dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu /ciągle mieszając/ do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Ja już nie pasteryzuję ale jak ktoś chce może pasteryzować ok. 10-15 min /zależy od wielkości słoika/
W sezonie letnim możemy przygotować porcje owoców i liści i zamrozić /w osobnych woreczkach/. Taki sok doskonale smakuje,rozgrzewa w zimowe wieczory i pomaga w walce z przeziębieniem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

babcitereskiciasta 10 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny soczek taki 2w1. Liście z wiśni dodawałam do aronii a dodatkowo do wiśni, to bym nie wpadła. Musi być mocno aromatyczny.:) Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz