Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażany z pomidorami zamknięte w słoikach zapraszam po przepis
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 123
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 100
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 123
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 100
Składniki
Umyte bakłażany kroje ze skórką w paserki lub kostkę i sole łyżka soli odstawiam na godzinę .Z papryk wydrążam gniazda nasienne kroje w paski lub kostkę ,pomidory kroje w kostkę wrzucam do garnka dodaje 2 łyżki cukru i łyżkę soli i kminek i gotuje pomidory 15 minut od czasu do czasu mieszam by sie nie przypaliły ,bakłażany odciskam z wody wrzucam do garnka z pomidorami dodaje paprykę i wszystkie warzywa dusze na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszam na koniec dodaje starty czosnek ,ocet i olej gotuje jeszcze 5 minut.
Gorące warzywa nakładam do słoików zakręcam i pasteryzuje na mokro 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Na dno garnka daje ścierkę by słoiki nie pękły ,słoiki musza być zanurzone w wodzie do polowy. Po pasteryzacji słoiki wyjmuje i odwracam do góry dnem i zostawiam do całkowitego ostudzenia i wynoszę do spiżarni .Po dokładne wykonanie zapraszam na film .