Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, w miarę delikatna wędlina drobiowa. Super na kanapki, najsmaczniejsza z plasterkiem pomidora.
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 54
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 54
Składniki
Piersi z kurczaka zmiel na maszynce o średnich oczkach (8 mm), następnie dodaj wodę i mleko w proszku. całość zblenduj na gładką masę, lub po zmieszaniu zmiel ponownie na najdrobniejszych oczkach (makówce). Udka pokrój w kostkę 1 -2 cm. Połącz je ze zblendowaną masą z piersi. Dodać sól peklową 15-17 gr (1i 1/2 łyżeczki) Dopraw pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszaj (długo i starannie). Napełnić szynkowar, dobrze ubijając poszczególne warstwy i odstawić przynajmniej na 1 godz do lodówki, aby się przegryzło.
Przed parzeniem, szynkowar powinien postać około godz w temperaturze pokojowej. Szynkowar wstawiamy do gorącej wody (80-85 st) i w takiej temperaturze parzymy 2 godziny, lub wbijamy termometr w mięsko szynkowaru i w momencie uzyskania temperatury wsadu 70-72 st wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie minimum 30 min. Po tym czasie wkładamy szynkowar do lodówki na min 8 godz. Smacznego.