Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, w miarę delikatna wędlina drobiowa. Super na kanapki, najsmaczniejsza z plasterkiem pomidora.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1030
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4333
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 935
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1164
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4128
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14532
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1030
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4333
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 935
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1164
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4128
Składniki
Piersi z kurczaka zmiel na maszynce o średnich oczkach (8 mm), następnie dodaj wodę i mleko w proszku. całość zblenduj na gładką masę, lub po zmieszaniu zmiel ponownie na najdrobniejszych oczkach (makówce). Udka pokrój w kostkę 1 -2 cm. Połącz je ze zblendowaną masą z piersi. Dodać sól peklową 15-17 gr (1i 1/2 łyżeczki) Dopraw pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszaj (długo i starannie). Napełnić szynkowar, dobrze ubijając poszczególne warstwy i odstawić przynajmniej na 1 godz do lodówki, aby się przegryzło.
Przed parzeniem, szynkowar powinien postać około godz w temperaturze pokojowej. Szynkowar wstawiamy do gorącej wody (80-85 st) i w takiej temperaturze parzymy 2 godziny, lub wbijamy termometr w mięsko szynkowaru i w momencie uzyskania temperatury wsadu 70-72 st wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie minimum 30 min. Po tym czasie wkładamy szynkowar do lodówki na min 8 godz. Smacznego.