Do góry

Przetwory Przepis na:

Blok Drobiowy

Blok Drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 121

Pyszna, w miarę delikatna wędlina drobiowa. Super na kanapki, najsmaczniejsza z plasterkiem pomidora.

Składniki

  • 700 gr piersi z kurczaka
  • 400 gr udek z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka mleka w proszku (można pominąć w razie braku)
  • 100ml wody (wówczas mleko obowiązkowo, lub pominąć wodę)
  • 5 gr cebulki suszonej
  • 1-1,5 gr czosnku granulowanego (1/3 łyżeczki)
  • 1 gr majeranku
  • 1 gr pieprzu ziołowego (1/3 łyżeczki)
  • 0,5 gr pieprzu cayenne, lub papryki ostrej (czubek lyżeczki
  • 1-1,5 gr pieprzu czarnego (nie dawać zbyt dużo)
  • Ziele angielskie mielone i gałka muszkatołowa po 0,5 gr (1/4 łyżeczki nie więcej)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Blok Drobiowy

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka zmiel na maszynce o średnich oczkach (8 mm), następnie dodaj wodę i mleko w proszku.
    całość zblenduj na gładką masę, lub po zmieszaniu zmiel ponownie na najdrobniejszych oczkach (makówce).
    Udka pokrój w kostkę 1 -2 cm. Połącz je ze zblendowaną masą z piersi.
    Dodać sól peklową 15-17 gr (1i 1/2 łyżeczki)
    Dopraw pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszaj (długo i starannie). Napełnić szynkowar, dobrze ubijając poszczególne warstwy i odstawić przynajmniej na 1 godz do lodówki, aby się przegryzło.

  2. Przed parzeniem, szynkowar powinien postać około godz w temperaturze pokojowej.
    Szynkowar wstawiamy do gorącej wody (80-85 st) i w takiej temperaturze parzymy 2 godziny, lub wbijamy termometr w mięsko szynkowaru i w momencie uzyskania temperatury wsadu 70-72 st wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie minimum 30 min.
    Po tym czasie wkładamy szynkowar do lodówki na min 8 godz.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń