Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek w słoiku to domowa konserwa mięsna, łatwa do zrobienia w domu. Pokrojony i doprawiony majerankiem boczek, pasteryzowany w słoikach, to idealny sposób na przygotowanie smacznej i aromatycznej propozycji na śniadanie czy kolację dla całej rodziny.
Boczek, szynka gotowana czy baleron to klasyczne, polskie wędliny. Przygotowanie własnej konserwy z boczku to doskonała alternatywa dla gotowych produktów o często wątpliwym składzie. Tutaj masz pełną kontrolę nad jakością i świeżością składników. Boczek w słoiku sprawdzi się jako prowiant na wycieczki, biwaki czy pikniki, ponieważ nie wymaga przechowywania w lodówce przed otwarciem. Może być też smacznym dodatkiem do kanapki, a nawet bazą do sosów lub gulaszu. Mięso wieprzowe dostarcza dużej ilości białka i witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Boczek sprawdza się idealnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Ten przepis jest jednak uniwersalny i można go modyfikować, wzbogacając własną mięsną mieszanką. Wykorzystaj resztki pozostałe po przyrządzeniu boczku rolowanego, a dodatkowo możesz użyć łopatki, karkówki lub wołowiny, czyli mięsa, które nie jest zbyt chude. Jeśli jednak wolisz kurczaka czy indyka, dodaj trochę smalcu wysokiej jakości.
Woda jest niezbędna w tym przepisie, ponieważ podczas pasteryzacji mniejsze kawałki boczku wytapiają się, a woda łączy się z tłuszczem, tworząc galaretę, która nadaje konserwie odpowiednią konsystencję i soczystość. Nie bój się, że całość będzie wodnista. Podczas pasteryzacji płyn wchłonie się także w mięso, nadając mu delikatności i odpowiedniej wilgotności. Pamiętaj, że mięso kroimy na mniejsze kawałki, dzięki czemu znacznie lepiej będzie poddawać się obróbce cieplnej.
Czubryca to przyprawa powstająca z wysuszonego ziela cząbru. Poza nim w mieszance znajdują się często również sól, pieprz, czosnek, pietruszka, koper, majeranek. Ma charakterystyczny, lekko pikantny i ziołowy smak. Możesz użyć też własnoręcznie przygotowanej przyprawy na bazie wyżej wspomnianych ziół. Zamiast czubrycy dobrze sprawdzą się również zioła prowansalskie. Zwróć również uwagę na czosnek - jeśli nie przepadasz za nim, uważaj z dozowaniem. Z powodzeniem możesz też użyć świeżych ząbków zamiast czosnku granulowanego. Nie należy tylko modyfikować ilości soli, która pełni rolę nie tylko przyprawy, ale też konserwantu.
Nieprawidłowe zachowanie zakrętki słoika i brak charakterystycznego wklęśnięcia najczęściej są spowodowane niewłaściwym napełnieniem słoika. Należy pamiętać o pozostawieniu wolnej przestrzeni, minimum około 3 cm od góry, ponieważ podczas pasteryzacji zawartość naczynia zwiększa swoją objętość. Jeśli będzie zbyt pełne, masa mięsna może wyciekać, a słoik nie będzie szczelny. Inną przyczyną może być uszkodzona nakrętka lub brzeg szkła. Zawsze sprawdzaj, czy wszystkie elementy są w idealnym stanie, bez żadnych wyszczerbień lub wgnieceń.
Trzykrotna pasteryzacja, zwana tyndalizacją, jest kluczowa dla bezpieczeństwa i trwałości domowych słoików z przetworami mięsnymi. Po pierwszej pasteryzacji giną wegetatywne formy bakterii. W ciągu kolejnych 1-2 dni wykluwają się formy przetrwalnikowe, które giną podczas drugiej pasteryzacji. Trzecia pasteryzacja to dodatkowe zabezpieczenie, które da gwarancję, że konserwa będzie bezpieczna do spożycia przez długi czas bez konieczności schładzania. Proces możesz przeprowadzić nie tylko w piekarniku, ale także bardziej klasycznie - w garnku wyścielonym ściereczką kuchenną.
Taki boczek w słoiku możesz z powodzeniem przechowywać nawet przez kilka miesięcy w spiżarce czy piwnicy, bez ryzyka zepsucia. Mimo wszystko za każdym razem sprawdzaj wygląd i zapach konserwy po otwarciu. Jeśli poczujesz nieprzyjemny aromat lub na wierzchu pojawił się biały nalot, najlepiej jest - dla własnego bezpieczeństwa - wyrzucić cały słoik.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 925
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2183
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 851
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 925
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2183
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 851
Składniki
Boczek pokrój w kostkę o wielkości 2 cm.
Przełóż do dużej miski, wsyp przyprawy i wymieszaj. Gdy boczek będzie całkowicie pokryty mieszanką, wlej wodę i rękoma wyrób masę.
Do czystych i wyparzonych słoików przełóż boczek, lekko dociśnij i porządnie zakręć. Pamiętaj, aby pozostawić pustą przestrzeń, około 3 cm od góry.
Konserwy pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszego dnia wstaw słoiki do piekarnika i ustaw temperaturę 110 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury, słoiki z mięsem pasteryzuj przez 2 godziny. Drugiego i trzeciego dnia powtórz czynność, ale boczek pasteryzuj już przez godzinę.
Po ostatniej pasteryzacji nie wyciągaj słoików z piekarnika od razu, pozwól im całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy przenieś je w chłodne miejsce. Tak przygotowane domowe konserwy możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy.