Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konserwa to strzał w dziesiątkę. Nie kupuj gotowców o wątpliwej jakości, lepiej przygotuj ten rarytas od podstaw samodzielnie. Wystarczy dosłownie kilka prostych składników i odrobina cierpliwości.
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12140
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 29
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2138
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12140
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 29
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2138
Składniki
Boczek pokrój w kostkę o wielkości 2 cm.
Przełóż do dużej miski, wsyp przyprawy i wymieszaj. Gdy boczek będzie całkowicie pokryty mieszanką, wlej wodę i rękoma wyrób masę.
Do czystych i wyparzonych słoików przełóż boczek, lekko dociśnij i porządnie zakręć. Pamiętaj, aby pozostawić pustą przestrzeń, około 3 cm od góry.
Konserwy pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszego dnia wstaw słoiki do piekarnika i ustaw temperaturę 110 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury, słoiki z mięsem pasteryzuj przez 2 godziny. Drugiego i trzeciego dnia powtórz czynność, ale boczek pasteryzuj już przez godzinę.
Po ostatniej pasteryzacji nie wyciągaj słoików z piekarnika od razu, pozwól im całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy przenieś je w chłodne miejsce. Tak przygotowane domowe konserwy możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy.